A paprikafajták csoportosítása:
felhasználás szerint: étkezési és fűszer,
növekedés szerint: folytonnövő és determinált,
termés alakja és színe szerint: fehér (tölteni való, TV), hegyes, kosszarvú, alma, paradicsom alakú (pritamin), kaliforniai (blocky), cseresznye, kápia, lamuyo (ejtsd: lámüjo). A kárpát-medence sajátossága a fehér színű, kúpos (Cecei típusú) fajtakör, de az utóbbi években elterjedtek más típusú paprika fajták is.
A kápia típusú paprika (pl. Csángó F1) balkáni eredetű. Termése megnyúlt kúp alakú, általában kétoldalt lapított, vastag húsú. A paradicsompaprikához hasonlóan sötétzöldből pirosra érik. Vastag húsa miatt sütésre, grillezésre alkalmas, de fogyasztható nyersen és savanyúságnak feldolgozva is.
A blocky típusú paprika négyzetes alakú, hosszának és vállának aránya 1:1. Ilyen típus a California Wonder és a Goldeen Calwonder és a Balassa F1. A lamuyo paprika hasáb alakú hossz és váll aránya 1:2-3. Ez a két típus a legelterjedtebb Nyugat-Európában.
A hibrid paprikafajták, kiegyenlített, egyöntetű termést adnak és betegségekkel szemben ellenállóbbak. A termesztés során intenzívebb körülményeket igényelnek. A hibrid fajták előállítása nagyon költséges, ez a vetőmag árában is tükröződik. A konstans fajták méretre és alakra is egyenlőtlenebbek, de házikerti körülmények között kielégítő termést adnak.
Sárga kaliforniai paprika hibridje, korai tömbös, meghatározatlan növekedésű, üvegházakban, szoláriumokban és nyílt terepen történő termesztésre. A növények erőteljesek és nagy termelési potenciállal rendelkeznek, amelyekből egységes, szilárd és kiváló minőségű gyümölcsök nyerhetők. A gyümölcsök nagyok, aranysárgák, 4 karéjúak, 190-210 g tömegűek, vastag pépes és kellemes fényes megjelenésű. A gyümölcs súlya, időszerűsége és íze ennek a hibridnek az erőssége. A gyümölcsök frissen fogyasztható...
Félkorai, folytonnüvő pritamin paprika, amely alkalmas mind szabadföldi, mind termesztő berendezésben való termesztésre. Nagy, 180 g körüli, az átlagnál nagyobb bogyókat terem. Baktériumos rothadás és dohánymozaik vírus ellen rezisztens.
Nagyon termékeny fajta, a növény magassága 40-50 cm, tavaszi és őszi termesztésre egyaránt javasolt. Termése 18-22 cm hosszú, átlagtömege 35-50 g, színe sárgás-zöldből pirosra változik teljes éréskor.
275 Ft
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.